AMERYKAŃSKIE PANCAKES

Weekendowe poranki są dla mnie niezwykłe, dlatego staram się je celebrować. Zwykle wstaję nieco później niż zwykle, wyleguję się, czytam, a kiedy już zgłodnieję przygotowuję coś nieco bardziej wymyślnego, coś na co nie mam czasu w tygodniu.


Cóż może być lepszego od wyśmienitego śniadania, najlepiej podanego prosto do łóżka? Po takim posiłku świat wydaje się piękniejszy, my jesteśmy pogodniejsi i możemy rozpocząć dzień ze zdwojoną siłą.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na amerykańskie pancakes, w nieco zdrowszej odsłonie, ale jeśli macie ochotę na istną rozpustę to nie krepujcie się – możecie użyć zarówno mąki pszennej jak i tej pełnoziarnistej, płatki owsiane możecie pominąć, a zamiast masła orzechowego i bananów zjeść śniadanie w iście amerykańskim stylu czyli polać je syropem klonowym i serwować z bekonem!
Brzmi dziwnie, nieprawdaż? Spróbowałam tego połączenia w Stanach i powiem Wam, że jest warte grzechu!

AMERYKAŃSKIE PANCAKES 

Potrzebujemy:

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki ekspresowych płatków owsianych

2 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego/kefiru

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

5 łyżeczek cukru (ja użyłam brązowego)

opcjonalnie możecie dodać łyżkę roztopionego, ale niegorącego masła

A ROBI SIĘ TO TAK…

Przesiewamy mąkę, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy oraz normalny cukier i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i jogurt bądź kefir. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj trochę mleka. Placuszki smażymy na maśle na złoty kolor.

Amerykańskie naleśniki możemy serwować z czym nam się żywnie podoba. Moim ulubionym połączeniem jest masło orzechowe z bananami, ale tak naprawdę reguł nie ma, więc możemy wykorzystać jakiekolwiek owoce. Możemy również zaszaleć i przygotować mus owocowy albo bitą śmietanę. Amerykanie najchętniej polewają je obficie syropem klonowym.

Często ‘pancakes’ tłumaczy się  jako naleśniki, ale nic bardziej mylnego! Nasze naleśniki to poichniejszemu ‘crepes’, czyli cieniutkie, chrupiące naleśniki. Do pancakesów używa się spulchniaczy oraz jogurtu, a placuszki są stosunkowo grube i małe.

Jakie są wasze ulubione śniadania? Próbujecie rozpieszczać się w weekendy i przygotowywać coś specjalnego? Koniecznie podrzućcie jakiś przepis w komentarzu, z chęcią wypróbuję!

amerykanskie-pancakes-przepis-blogamerykanskie-pancakes-przepis-blogamerykanskie-pancakes-przepis-blogamerykanskie-pancakes-przepis-blog

Jeśli podobał Ci się wpis i myślisz, że komuś z Twoich znajomych przydałby się przepis na te wyśmienite amerykańskie pancakes to proszę nie krępuj się i udostępnij ten post.

Do następnego!

Angelika 

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.