weganskie curry z ciecierzyca przepis

KREMOWE CURRY Z CIECIERZYCĄ Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Dziś przychodzę do Was z kolejnym, prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem. Bo bardzo takie lubicie, prawda?

Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • chilli (według upodobań)
  • paprykę (u mnie tym razem zielona, ale każda się tu sprawdzi)
  • puszkę ciecierzycy
  • puszkę mleczka kokosowego
  • szpinak
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • świeża kolendra do podania

A robi się to tak:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju kokosowym. Kiedy już się nieco zeszkli, dodajemy drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i paprykę.

Czas na imbir i skórkę z cytryny. Podsmażamy 5 minut.

Teraz kolej na ciecierzycę i szpinak. Ja tym razem miałam paczkę szpinaku i jarmużu i wyszło równie dobre. Mieszamy i czekamy kolejne 5 minut.

Dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz. Mieszamy co jakiś czas. Danie jest gotowe, gdy mleczko kokosowe odparuje, a sos się zagęści. Zwykle trwa to ok. 15 minut.

Takie kremowe curry z ciecierzycy świetnie pasuje do brązowego ryżu, ale możecie podać je również z kaszą jaglaną, kaszą bulgur, kuskusem.

Do tego dania idealnie pasuje kolendra. Przed podaniem całość można skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

weganskie curry z ciecierzyca przepis


Wegańska kuchnia nie jest nudna, a możliwości jest naprawdę dużo. Skusicie się na kremowe curry z ciecierzycą, szpinakiem i papryką?