gotuj ze mną
komentarzy 47

NAJLEPSZY MAKARON ŚWIATA

Rok we Włoszech nauczył mnie wielu rzeczy. Jednak to właśnie gotowanie makaronów celebruję do dnia dzisiejszego. Jeśli macie ochotę na pyszny, prosty i szybki przepis na najlepszy makaron świata to zapraszam do lektury. A potem do kuchni!

Pobyt we Włoszech nauczył nas tego, że w daniach z makaronem nie powinno być za dużo składników. Maksymalnie 3. Warzywa powinny być świeże, najlepiej od sąsiadki zza płotu. Jak się nie da to z ryneczku. Makaron gotujemy zawsze aldente. Zawsze. Dobrej jakości makaron nie powinien się sklejać więc broń panie boże nie dolewamy do wody oliwy, jednak zawsze ją solimy.

P1160695_Fotor

Dziś pokażę Wam mój ulubiony makaron. Muszę przyznać, że na przestrzeni lat wyszkoliłam się w pysznych sosach na bazie pomidorów i najczęściej, gdy nie mam weny sięgam właśnie po ulubiony:

makaron z bakłażanem i pomidorami 

Na dwie porcje potrzebujemy:

średniej wielkości bakłażan

małą cebulę

opakowanie passaty pomidorowej bądź puszkę pomidorów

2 ząbki czosnku

łyżkę octu balsamicznego

odrobinę chilli wedle upodobania

bazylię (najlepiej świeżą)

sól

pieprz

200 gr ulubionego makaronu, u mnie spaghetti

A robi się to tak:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na odrobinie oleju (ja używam kokosowego), dodajemy posiekany czosnek i chilli i chwilkę czekamy. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę bakłażana, mieszamy, w razie konieczności dodajemy odrobinę oleju. Pamiętajcie jednak, że bakłażan chłonie cokolwiek mu nie wlejecie, więc aby uniknąć nasączonego i przypalonego efektu podlewam delikatnie cebulkę z bakłażanem przegotowaną wodą. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję pomidory, sól, pieprz, chilli oraz ocet balsamiczny. Gotuję na małym ogniu do zredukowania się sosu. Tutaj należy być cierpliwym. Dobry sos potrzebuje czasu. Na koniec dodaję bazylię. Przed podaniem mieszam w garnku z ugotowanym makaronem oraz odrobiną wody pozostałej z gotowania makaronu. Buon appetito!

P1160697_Fotor


Macie swoje ulubione przepisy, które potraficie odtworzyć z zamkniętymi oczami? Chętnie się dowiem co serwujecie, kiedy brakuje Wam czasu?

Filed under: gotuj ze mną

by

W chwili obecnej mieszkam w Cambridge w Wielkiej Brytanii, gdzie pracuję. Czytam na potęgę, uwielbiam kryminały oraz pięknie wydane magazyny. Lubię gotować, choć Arek twierdzi, że gotuje lepiej. Uwielbiam jeść oraz próbować nowych smaków. Kocham podróże i staram się wyjeżdżać tak często jak to możliwe czy to za miasto czy na drugi koniec świata. Przeżywam ogromną fascynację ideą slow life i z chęcią Wam opowiem o tym jak zmieniam swoje życie oraz otaczającą mnie rzeczywistość.

  • Ula z prostoofinansach

    Ja też zaczęłam kojarzyć kuchnię włoską z małą ilością składników. I nie tylko dotyczy to makaronu, ale również pizzy. Im mniej tym lepiej 🙂

  • Bardzo ciekawy przepis:)

  • Bardzo prosty przepis a danie wygląda mega smacznie 🙂

  • Magda Florek

    kuchnia włoska jest moją ulubioną! jednak takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam!
    msflowless.blogspot.com

  • Ale super! Jestem miłośiczką wszelkich makaronów, dlatego i ten przepis wypróbuję. Moim ulubionym makaronem jest makaron a la carbonara, który za każdym razem robię inaczej, ale za każdym razem jest przepyszny!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Chętnie spróbuję, może w końcu przekonam się do bakłażana 😉

  • O jejuuu, dokładnie taki jak lubię!!! Ja jeszcze polecam sycylijski zapiekany makaron!

  • Świetny przepis, wyrafinowany w swojej prostocie 🙂

  • Nigdy nie łączyłam bakłażana z makaronem i teraz zastanawiam się, dlaczego 🙂 Ja na szybko robię sos z czosnkiem, cebulą, pomidorami, bazylią i czarnymi oliwkami.

  • Aleksandra Waliczek

    Mmm… moje dziecko będzie zachwycone!
    Lecę gotować 🙂

  • U nas króluje sos bolognese, dzieci uwielbiają z makaronem i chyba to najczęściej robimy 🙂

  • Właśnie takich ekspresowych przepisów potrzebuję. Niestety, a może stety w kuchni mam tendencję do kombinowania i każde spontaniczne gotowanie kończy się stołem zastawionym po brzegi, pierwszym, drugim, trzecim daniem… deserkiem i przysłowiowym kompotem 😉 Czuję, że potrzebuję znaleźć w sobie odrobinę minimalizmu. Dziękuję za inspirację!

    Odbiegając od kulinariów…na zdjęciu pod postem strasznie mi przypominasz Bridget Jones- postać, którą kocham pasjami <3 🙂

    Dobrego dnia!

  • Hehe, ale się wstrzeliłaś! Mam „wolnego” bakłażana do wykorzystania 😀

  • Z zamkniętymi oczami umiem zrobić carbonarę (tę w wersji z Kwestii Smaku, żadnej śmietany itp. w tym nie ma!). Robiłam ją z milion razy i zawsze mam w zamrażarce kilka plastrów pancetty i kawałek sera, dzięki czemu wielokrotnie ratowałam się tym daniem gdy nie ogarnęłam zakupów na obiad 😉 A Twój przepis na pewno też mi zasmakuje, bo cukinię i bakłażana przyjmuję w każdej postaci i ilości!

  • Pingback: Migawki sierpnia |()

  • Wygląda apetycznie;)

  • Aga Antosiewicz

    Kocham włoską kuchnię za jej prostotę… Akurat mam wszystkie składniki w domu, więc odwieczny problem :co na obiad” rozwiązany. Dzięki! 🙂

  • Katarzyna Wójcik Respendowicz

    Na pewno spróbuje:)

  • Magda Załuskowska

    Pysznie:-) Dla kuchni włoskiej mogłabym się przeprowadzić do Włoch:-)

    • Oj uważaj o czym marzysz 😀 My tam mieszkaliśmy przez 9 miesięcy i wróciliśmy z kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Mając takie pyszności pod samym nosem trudno było sobie odmówić…

  • Mam wrażenie, że wszystko, co jest w bakłażanem jest przepyszne. Taki makaron jadłam na Sycylii i zasmakował mi, choć jeszcze nie odtwarzałam przepisu w domu. Może dzięki Tobie spróbuję?
    Zaciekawiło mnie, że smażysz na oleju kokosowym – to takie ‚niewłoskie’. Dlaczego nie na oliwie?

    • To dlatego, że ja obecnie smażę wszystko na oleju kokosowym. Oczywiście we Włoszech tego nie uraczysz! Oliwa to oliwa i nie ma dyskusji 🙂

  • Aleksandra Stawarz

    Proste i pyszne! Właśnie za to kocham włoską kuchnię! <3 Makarony mogłabym jeść non stop 🙂

  • Ania

    Super! Myślisz, że z cukinią zamiast bakłażana dałoby rade? Pozdrowienia!

    • No pewnie! Chociaż ja osobiście lubię bakłażana w sosie pomidorowym a cukinię w sosie śmietanowym. Ale jak najbardziej – próbuj 🙂

  • Pingback: womanatwindow.com by Dagmara Piekutowska. A personal diary of wanderlust, simple living, Barcelona and an overflowing wardrobe.()

  • Wygląda apetycznie. Fajne, estetyczne zdjęcia.

  • Uwielbiam makarony mogę je jeść ze wszystkim. Pozdrawiam i zapraszam do nas
    http://siostrydajarade.blogspot.com/

  • Makaron, bakłażan i pomidor, a do tego szczypta bazylii i od razu człowiek ma chęć smakować. 🙂

  • Uwielbiam to połączenie – bakłażana z pomidorami (: I czasem sobie jeszcze lubię dodać rodzynki do tego, raz próbowałam i przepadłam dla tego smaku.

    Takie proste rzeczy są najpyszniejsze.

    • Zgadzam się! Czasami nie trzeba kombinować tylko zdać się na klasyczne, proste połączenia. To musi się udać 🙂

  • No to teraz już wiem, żeby do wody nie dodawać oliwy 🙂 Sztuka tkwi w prostocie. Prosty, fajny przepis z moim ulubionym bakłażanem.

  • To się dowiedziałam czegoś nowego! Wstyd się przyznać, ale ja do wody dodaję oliwę – właśnie po to, by makaron się nie sklejał 😉

    • Spróbuj kupić makaron lepszej jakości, nie powinien się sklejać. We Włoszech jedliśmy przede wszystkim Barillę.

  • Brzmi i wygląda apetycznie, lubię kombinować z daniami makaronowymi więc wypróbuję 🙂

  • Koniecznie muszę wypróbować 🙂 Uwielbiam makarony!

  • Jadłam podobny makaron na Sycylii (pasta alla norma z ricottą) smakował obłędnie, więc na pewno spróbuję przygotować ten z Twojego przepisu! 🙂

  • Uwielbiam makarony i gdybym miała wybrać jeden składnik, który miała bym jeść codziennie w innej postaci to właśnie byłby makaron 😀 Również uważam, że najlepsze przepisy makaronowe to te z minimalną ilością składników. Taki minimalizm w tym przypadku się bardzo opłaca <3 Ja z zamkniętymi oczami przygotowuję carbonarę, którą kocham w każdym wydaniu. Niedawno zrobiłam z kurkami…mmm 🙂

  • biorę przepis 🙂 za bakłażanem nie przepadam więc podmienię na cukinię. Piękne zdjęcia!

  • Świetny przepis – jeden z moich ulubionych 😉

  • Evi

    Takie proste przepisy to jest to. Włosi są mistrzami w takim gotowaniu. Makaron wygląda bardzo apetycznie :-).