3 POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIA

Kiedy wstaję rano nie mam ochoty zbytnio kombinować. W tym okresie jesienno-zimowym jedyne na co mam tak naprawdę ochotę to wrócić do łóżka, przykryć się kołdrą i udawać, że mnie nie ma. Niestety obowiązki mi na to nie pozwalają, więc staram się sprawić, aby poranki były nieco przyjemniejsze. A jak tego dokonać? A no zasiadając z kubkiem ulubionej kawy/herbaty i pysznym, pożywnym śniadaniem. Dziś chciałabym Wam zaprezentować 3 pomysły na zdrowe śniadania. W dodatku są one szybkie w przygotowaniu.

3 POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIA

CHIA PUDDING

Nie ma nic łatwiejszego niż przygotowanie puddingu z chia. Dwie łyżki nasion chia zalewamy połową szklanki mleka. Od Ciebie zależy czy będzie to mleko krowie, sojowe czy kokosowe. Możesz również użyć mleczka kokosowego, wtedy pudding będzie miał bardziej zwartą konsystencję. Osobiście nie przepadam jedynie za połączeniem z mlekiem sojowym, za to uwielbiam z kokosowym. Przykrywamy i wkładamy do lodówki. Zwykle przygotowuję chia wieczorem, a rano tylko dodaję ulubione owoce i śniadanie gotowe.

Moim numerem jeden jest chia pudding z musem z mango. Mango obieram, blenduję i tak przygotowanym musem polewam wierzch. Pokochacie to połączenie od pierwszego spróbowania, gwarantuję Wam to. Na zdjęciu chia z musem z banana.

POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIA chia pudding

P1130443_Fotor

SMOOTHIE BANANOWO-ORZECHOWE

Uwielbiam ten smak! Mleko, banany i masło orzechowe. Nic więcej. Jako, że ma mnóstwo wartości odżywczych i białka jest to świetny napój po treningu. Wszystko razem blendujemy i możemy się rozkoszować nadchodzącym dniem.

POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIA smoothie

Kupując masło orzechowe zwróćcie uwagę na jego skład. Nie powinno zawierać utwardzanych tłuszczy roślinnych ani zbyt dużo soli, a zawartość procentowa orzechów zdecydowanie powinna przekraczać 95%. W Wielkiej Brytanii dostępne jest masło orzechowe marki Meridian, które zawiera aż 100% orzechów – żadnych zbędnych dodatków.

PŁATKI JAGLANE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Takie zimowe smaki idealne na początek dobrego dnia. Płatki jaglane gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach. Kiedy płatki są już gotowe dodajemy jabłko, posypujemy cynamonem. Lubiącym coś słodkiego proponuję dodać łyżeczkę miodu.

POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIA platki jaglane

P1130435_Fotor

P1130433_Fotor


Macie sprawdzone pomysły na zdrowe śniadania? Chętnie się dowiem co najczęściej gości u Was na stole o poranku!