Grzybowe pęczotto to fajna i nieco zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego risotto.
O właściwościach kasz nikomu nie muszę przypominać, a kaszotta właśnie są świetną opcją na włączenie tych drogocennych zbóż do naszej diety. Tym razem zapraszam na kaszotto z kaszy pęczak z grzybami. My użyliśmy chestnut mushrooms, które nieco różnią się od zwykłych pieczarek, mają nieco orzechowy posmak, ale tak naprawdę jakiekolwiek grzyby się sprawdzą, nawet właśnie najzwyklejsze pieczarki.
Na dwie porcje potrzebujemy:
200 gr kaszy pęczak
200 gr pieczarek
1 cebulę
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
oliwa z oliwek (w wersji niewegańskiej może to być odrobina masła)
parmezan (w wersji wegańskiej płatki drożdżowe)
Cebulkę szklimy na oliwie (bądź maśle), dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki.
Następnie wsypujemy kaszę, która powinna się chwilkę podprażyć. Dodajemy odrobinę wody, tak aby przykryła kaszę i dusimy pęczotto na wolnym ogniu. Solimy, pieprzymy, a kiedy płyn zostanie wchłonięty przez kaszę znów podlewamy kaszotto, czynność powtarzamy aż do uzyskania miękkiego pęczaka. Odstawiamy garnek z ognia, możemy dodać odrobinę masła, tymianek i starty parmezan.
Włączacie kasze do swojego codziennego menu? W jakiej formie najczęściej je podajecie? Lubicie pęczotto?