peczotto z grzybami przepis

GRZYBOWE PĘCZOTTO

Grzybowe pęczotto to fajna i nieco zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego risotto.

O właściwościach kasz nikomu nie muszę przypominać, a kaszotta właśnie są świetną opcją na włączenie tych drogocennych zbóż do naszej diety. Tym razem zapraszam na kaszotto z kaszy pęczak z grzybami. My użyliśmy chestnut mushrooms, które nieco różnią się od zwykłych pieczarek, mają nieco orzechowy posmak, ale tak naprawdę jakiekolwiek grzyby się sprawdzą, nawet właśnie najzwyklejsze pieczarki.

peczotto z grzybami przepis

Na dwie porcje potrzebujemy:

200 gr kaszy pęczak

 200 gr pieczarek

 1 cebulę

 2 ząbki czosnku

 świeży tymianek

 oliwa z oliwek (w wersji niewegańskiej może to być odrobina masła)

 parmezan (w wersji wegańskiej płatki drożdżowe)

 

Cebulkę szklimy na oliwie (bądź maśle), dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki.

Następnie wsypujemy kaszę, która powinna się chwilkę podprażyć. Dodajemy odrobinę wody, tak aby przykryła kaszę i dusimy pęczotto na wolnym ogniu. Solimy, pieprzymy, a kiedy płyn zostanie wchłonięty przez kaszę znów podlewamy kaszotto, czynność powtarzamy aż do uzyskania miękkiego pęczaka. Odstawiamy garnek z ognia, możemy dodać odrobinę masła, tymianek i starty parmezan.

peczotto z grzybami przepis


Włączacie kasze do swojego codziennego menu? W jakiej formie najczęściej je podajecie? Lubicie pęczotto?

 

 

 

 

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.