Ostatnio sporo eksperymentujemy w kuchni, szukamy szybkich i sprawdzonych przepisów, które możemy wykorzystać również przy tworzeniu przekąsek na pikniki, które tak uwielbiamy. Oto przepis idealny. Na szybki, łatwy w przygotowaniu, niedrogi hummus koperkowy.
Do przygotowania koperkowego hummusu potrzebujemy:
- puszkę ciecierzycy
- pół pęczka koperku
- 1,5 łyżki tahini
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- chilli (u nas świeże, ale może być również chilli w proszku – oczywiście ilość według upodobań)
- 2 łyżki oliwy
- odrobinę wody
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Jeśli czujecie, że hummus jest zbyt gęsty dodajcie odrobinę wody. Spróbujcie i przyprawcie solą i sokiem z cytryny do smaku.
Hummus idealnie sprawdzi się na piknikach, ale również na imprezach jako przekąska. My najczęściej jemy hummus z pieczywem, ale można również przygotować słupki z warzyw. Świetnie nadadzą się marchewki, papryki, ogórki.
A dla osób nielubiących koperku, po prostu pomińcie to zioło. Choć to właśnie koperek nadaje tej paście rewelacyjnego posmaku.
Przy zakupie tahini zwróćcie koniecznie uwagę na skład. Najlepiej aby była to pasta, w której skład wchodzi wyłącznie sezam.
Lubicie hummusy? Zdarza Wam się robić je w domu? Co zwykle zabieracie ze sobą na pikniki?