IDEALNY HUMMUS KOPERKOWY

Ostatnio sporo eksperymentujemy w kuchni, szukamy szybkich i sprawdzonych przepisów, które możemy wykorzystać również przy tworzeniu przekąsek na pikniki, które tak uwielbiamy. Oto przepis idealny. Na szybki, łatwy w przygotowaniu, niedrogi hummus koperkowy.

Do przygotowania koperkowego hummusu potrzebujemy:

  • puszkę ciecierzycy
  • pół pęczka koperku
  • 1,5 łyżki tahini
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • chilli (u nas świeże, ale może być również chilli w proszku – oczywiście ilość według upodobań)
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobinę wody

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Jeśli czujecie, że hummus jest zbyt gęsty dodajcie odrobinę wody. Spróbujcie i przyprawcie solą i sokiem z cytryny do smaku.

Hummus idealnie sprawdzi się na piknikach, ale również na imprezach jako przekąska. My najczęściej jemy hummus z pieczywem, ale można również przygotować słupki z warzyw. Świetnie nadadzą się marchewki, papryki, ogórki. 

A dla osób nielubiących koperku, po prostu pomińcie to zioło. Choć to właśnie koperek nadaje tej paście rewelacyjnego posmaku.

Przy zakupie tahini zwróćcie koniecznie uwagę na skład. Najlepiej aby była to pasta, w której skład wchodzi wyłącznie sezam.


Lubicie hummusy? Zdarza Wam się robić je w domu? Co zwykle zabieracie ze sobą na pikniki?

 

 

 

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.