Dziś przychodzę do Was z kolejnym, prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem. Bo bardzo takie lubicie, prawda?
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- chilli (według upodobań)
- paprykę (u mnie tym razem zielona, ale każda się tu sprawdzi)
- puszkę ciecierzycy
- puszkę mleczka kokosowego
- szpinak
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- świeża kolendra do podania
A robi się to tak:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju kokosowym. Kiedy już się nieco zeszkli, dodajemy drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i paprykę.
Czas na imbir i skórkę z cytryny. Podsmażamy 5 minut.
Teraz kolej na ciecierzycę i szpinak. Ja tym razem miałam paczkę szpinaku i jarmużu i wyszło równie dobre. Mieszamy i czekamy kolejne 5 minut.
Dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz. Mieszamy co jakiś czas. Danie jest gotowe, gdy mleczko kokosowe odparuje, a sos się zagęści. Zwykle trwa to ok. 15 minut.
Takie kremowe curry z ciecierzycy świetnie pasuje do brązowego ryżu, ale możecie podać je również z kaszą jaglaną, kaszą bulgur, kuskusem.
Do tego dania idealnie pasuje kolendra. Przed podaniem całość można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Wegańska kuchnia nie jest nudna, a możliwości jest naprawdę dużo. Skusicie się na kremowe curry z ciecierzycą, szpinakiem i papryką?