NAJLEPSZY MAKARON ŚWIATA

Rok we Włoszech nauczył mnie wielu rzeczy. Jednak to właśnie gotowanie makaronów celebruję do dnia dzisiejszego. Jeśli macie ochotę na pyszny, prosty i szybki przepis na najlepszy makaron świata to zapraszam do lektury. A potem do kuchni!

Pobyt we Włoszech nauczył nas tego, że w daniach z makaronem nie powinno być za dużo składników. Maksymalnie 3. Warzywa powinny być świeże, najlepiej od sąsiadki zza płotu. Jak się nie da to z ryneczku. Makaron gotujemy zawsze al dente. Zawsze. Dobrej jakości makaron nie powinien się sklejać więc broń panie boże nie dolewamy do wody oliwy, jednak zawsze ją solimy.

P1160695_Fotor

Dziś pokażę Wam mój ulubiony makaron. Muszę przyznać, że na przestrzeni lat wyszkoliłam się w pysznych sosach na bazie pomidorów i najczęściej, gdy nie mam weny sięgam właśnie po ulubiony:

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Na dwie porcje potrzebujemy:

  • średniej wielkości bakłażan
  • małą cebulę
  • opakowanie passaty pomidorowej bądź puszkę pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę octu balsamicznego
  • odrobinę chilli wedle upodobania
  • bazylię (najlepiej świeżą)
  • sól
  • pieprz
  • 200 gr ulubionego makaronu, u mnie spaghetti

A robi się to tak:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na odrobinie oleju (ja używam kokosowego), dodajemy posiekany czosnek i chilli i chwilkę czekamy. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę bakłażana, mieszamy, w razie konieczności dodajemy odrobinę oleju. Pamiętajcie jednak, że bakłażan chłonie cokolwiek mu nie wlejecie, więc aby uniknąć nasączonego i przypalonego efektu podlewam delikatnie cebulkę z bakłażanem przegotowaną wodą. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję pomidory, sól, pieprz, chilli oraz ocet balsamiczny. Gotuję na małym ogniu do zredukowania się sosu. Tutaj należy być cierpliwym. Dobry sos potrzebuje czasu. Na koniec dodaję bazylię. Przed podaniem mieszam w garnku z ugotowanym makaronem oraz odrobiną wody pozostałej z gotowania makaronu. Buon appetito!

P1160697_Fotor


Macie swoje ulubione przepisy, które potraficie odtworzyć z zamkniętymi oczami? Chętnie się dowiem co serwujecie, kiedy brakuje Wam czasu?

 

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.