tofucznica przepis

TOFUCZNICA Z PAPRYKĄ I SZPINAKIEM

Pierwszy raz tofucznicy spróbowałam przy okazji robienia breakfast burrito, które w środku miało właśnie śniadaniową odsłonę tofu. Zaskoczyło mnie jak aromatyczne, lekkie i smaczne potrafi być to danie.

I tak jak w przypadku tradycyjnej jajecznicy to z czym ją zjemy zależy tylko wyłącznie od naszych upodobań. Tym razem zapraszam Was na tofucznicę z papryką i szpinakiem. Rozgośćcie się, bo takie śniadania serwuję tylko i wyłącznie do łóżka!

Na 2 porcje potrzebujemy:

1 kostkę tofu

 pół cebuli

 pół papryki

 garść świeżego szpinaku

 sól

 pieprz

 łyżeczkę kurkumy

świeże zioła – bazylia, szczypiorek albo kolendra

 pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)

 olej kokosowy do smażenia

Posiekaną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i przyprawy. Podsmażamy do miękkości i dodajemy pokruszone tofu. Po chwili dorzucamy opłukany szpinak i czekamy do momentu, aż liście zmniejszą objętość. Tofucznicę można posypać świeżymi ziołami – szczypiorkiem, bazylią czy kolendrą.

Śniadanie gotowe!


Jedliście kiedyś tofucznicę? Jakie jest Wasze ulubione śniadanie, które chętnie serwujecie do łóżka?

 

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.