Dziś przychodzę do Was z naprawdę prostym i szybkim przepisem na wegańskie rafaello, pralinki, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska.
Potrzebujemy:
- ok. 20 daktyli
- ok. 100 gr zmielonych płatków owsianych
- ok. 100 ml mleka roślinnego
- ok. 60 gr zmielonych wiórków kokosowych
- ok. 20 gr wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
- szczyptę soli
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mielimy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Zwykle robię to w osobnych pojemnikach. Następnie blendujemy daktyle z mlekiem roślinnym. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy.
Mokrymi rękami formujemy niewielkie pralinki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Jeśli macie ochotę to możecie również wcisnąć do środka całego migdała.
Uwaga! Wegańskie rafaello znika w zastraszająco szybkim tempie.
Próbowaliście kiedyś robić w domu wegańskie rafaello? Skusicie się?