WEGAŃSKIE RAFAELLO – KULKI MOCY

Dziś przychodzę do Was z naprawdę prostym i szybkim przepisem na wegańskie rafaello, pralinki, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska.


Potrzebujemy:

  • ok. 20 daktyli
  • ok. 100 gr zmielonych płatków owsianych
  • ok. 100 ml mleka roślinnego
  • ok. 60 gr zmielonych wiórków kokosowych
  • ok. 20 gr wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
  • szczyptę soli

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mielimy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Zwykle robię to w osobnych pojemnikach. Następnie blendujemy daktyle z mlekiem roślinnym. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy.

Mokrymi rękami formujemy niewielkie pralinki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Jeśli macie ochotę to możecie również wcisnąć do środka całego migdała.

Uwaga! Wegańskie rafaello znika w zastraszająco szybkim tempie.


Próbowaliście kiedyś robić w domu wegańskie rafaello? Skusicie się?

 

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.