Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wegetariańską moussakę. Wegetariańska moussaka to istna rozpusta dla podniebienia… Miękki bakłażan, aromatyczny sos pomidorowy z soczewicą, kremowy beszamel i roztopiona mozzarella. Czy muszę dodawać coś jeszcze?
Przepis jest na 4 spore porcje, bądź 6 mniejszych. Moussakę można spokojnie odgrzać w piekarniku na drugi dzień (o ile coś ocaleje!).
SKŁADNIKI
Na sos:
- 1 cebula, najlepiej czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 400 gr marchewki
- puszka siekanych pomidorów
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka ostrej papryki
- 250 ml bulionu
- 125 gr soczewicy – u mnie brązowa i pomarańczowa, ale sprawdzi się też dobrze brązowa z puszki albo tylko pomarańczowa
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 bakłażany
- 100 gram startej mozzarelli
Na beszamel:
- 25 gram masła
- 40 gram mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- sól, pieprz
Na sałatkę:
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- kawałek fety (u mnie pół kostki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem (my niestety nie mamy więc po prostu trzymałam bakłażany nieco dłużej).
- Pokrój bakłażany w podłużne plastry, wyłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Po wyjęciu bakłażanów nie wyłączaj piekarnika.
- Pokrój drobno cebulkę i czosnek. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij cebulkę przez 2 minuty. Dodaj czosnek i marchewkę, chwilkę podsmaż, a po chwili dodaj pomidory w puszce, kumin i paprykę, bulion, soczewicę. Zagotuj, dodaj ocet, cukier, sól pieprz i cynamon. Gotuj aż soczewica będzie miękka a sos zredukowany.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, stopniowo zacząć dolewać mleko tak aby nie powstały grudki. Sos gotować dopóki nie zrobi się gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, a ci co kochają ser, mogą się skusić na dodanie startej mozzarelli również do beszamelu.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, bądź masłem. Dodaj 1/3 sosu pomidorowego, następnie nałóż warstwę beszamelu, a na koniec warstwę upieczonych bakłażanów. Powtórz do zużycia wszystkich składników. Na górę posyp startą mozzarellę. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut.
- Podawaj z sałatką z pomidorów i ogórka z fetą.
Smacznego!