wegetarianska moussaka

WEGETARIAŃSKA MOUSSAKA

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wegetariańską moussakę. Wegetariańska moussaka to istna rozpusta dla podniebienia… Miękki bakłażan, aromatyczny sos pomidorowy z soczewicą, kremowy beszamel i roztopiona mozzarella. Czy muszę dodawać coś jeszcze?

Przepis jest na 4 spore porcje, bądź 6 mniejszych. Moussakę można spokojnie odgrzać w piekarniku na drugi dzień (o ile coś ocaleje!).

wegetarianska moussaka

SKŁADNIKI

Na sos:

  • 1 cebula, najlepiej czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gr marchewki
  • puszka siekanych pomidorów
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 250 ml bulionu
  • 125 gr soczewicy – u mnie brązowa i pomarańczowa, ale sprawdzi się też dobrze brązowa z puszki albo tylko pomarańczowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu jabłowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 bakłażany
  • 100 gram startej mozzarelli

Na beszamel:

  • 25 gram masła
  • 40 gram mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz

Na sałatkę:

  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • kawałek fety (u mnie pół kostki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

wegetarianska moussaka

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem (my niestety nie mamy więc po prostu trzymałam bakłażany nieco dłużej).
  2. Pokrój bakłażany w podłużne plastry, wyłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Po wyjęciu bakłażanów nie wyłączaj piekarnika.
  3. Pokrój drobno cebulkę i czosnek. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij cebulkę przez 2 minuty. Dodaj czosnek i marchewkę, chwilkę podsmaż, a po chwili dodaj pomidory w puszce, kumin i paprykę, bulion, soczewicę. Zagotuj, dodaj ocet, cukier, sól pieprz i cynamon. Gotuj aż soczewica będzie miękka a sos zredukowany.
  4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, stopniowo zacząć dolewać mleko tak aby nie powstały grudki. Sos gotować dopóki nie zrobi się gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, a ci co kochają ser, mogą się skusić na dodanie startej mozzarelli również do beszamelu.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, bądź masłem. Dodaj 1/3 sosu pomidorowego, następnie nałóż warstwę beszamelu, a na koniec warstwę upieczonych bakłażanów. Powtórz do zużycia wszystkich składników. Na górę posyp startą mozzarellę. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut.
  6. Podawaj z sałatką z pomidorów i ogórka z fetą.

Smacznego!

Wegetariańska moussaka z soczewicą to istna rozpusta! Czasami trzeba się nieco porozpieszczać kulinarnie. Jedliście już kiedyś wegetariańską moussakę w podobnym wydaniu?

Categories gotuj ze mną

About

Wciąż szukam swojego miejsca na ziemi. Mieszkałam prawie rok we Włoszech, potem 4 lata w UK w przepięknym Cambridge. Kolejne dwa lata spędziłam w Australii gdzie spełniałam swoje podróżnicze marzenia. Teraz wywiało mnie na mroźną północ Norwegii, gdzie znów odkrywam uroki życia w rytmie slow. Przeżywam ogromną fascynację minimalizmem, ideą slow life, a więc i slow travel. Kocham zieloną herbatę i dobrą książkę. Chętnie opowiem Wam jak zmieniam swoje życie i otaczającą mnie rzeczywistość.