Czy jest wśród Was ktoś, kto nie lubi sobie przekąsić czegoś dobrego? Jeśli lubisz skusić się na coś niemiłosiernie dobrego, a przy tym cholernie zdrowego to wpis, który powinieneś/aś zapisać i wracać, kiedy tylko najdzie Cię ochota na przekąskę. Zdrowe przekąski górą!
MOJE ULUBIONE ZDROWE PRZEKĄSKI
WEGAŃSKIE BATONY PEŁNE DOBROCI
Wegańskie batony odkryłam stosunkowo niedawno. Skusiłam się na te z firmy Nakd o smaku nerkowców i daktyli. Byłam w szoku, że to jedyne składniki! Zrobiłam małe rozeznanie i okazało się, że w internecie roi się od przepisów na zdrowe i wegańskie batony, dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję tej zdrowej przekąski.
Potrzebujemy:
-szklankę płatków owsianych
-pół szklanki orzechów laskowych
-pół szklanki pestek z dyni
-1/4 szklanki masła orzechowego
-1/4 szklanki syropu klonowego (bądź miodu, jeżeli jesz produkty pochodzenia zwierzęcego)
-5 suszonych moreli
-1/2 szklanki daktyli namoczonych w wodzie przez 15 minut
-1/2 szklanki wiórków kokosowych
Płatki owsiane, orzechy oraz pestki dyni prażymy na patelni. W międzyczasie rozpuszczamy masło orzechowe w kąpieli wodnej. Daktyle i morele kroimy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki łączymy, a powstałą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Mocno przyciskamy łyżką. Przykrywamy papierem, a na górę kładziemy coś ciężkiego, co dodatkowo spłaszczy masę. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie kroimy na prostokąty, kwadraty i zajadamy się!
SMOOTHIE
Smoothie to jedno z moich ulubionych śniadań. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, pożywne i kolorowe. Ulubionych kombinacji mam bez liku. Jednak najczęściej sięgam po te na bazie bananów, a do tych najulubieńszych zdecydowanie zalicza się ten na bazie mleka, bananów i masła orzechowego. Sok jabłkowy (najlepiej świeży), szpinak i mango również daje radę.
Ostatnio w sklepie natknęłam się na smoothie marki Savse. Bardzo mi się podoba świadome podejście producenta. Smoothie tłoczone są na zimno, bez dodatku cukru. Połączenia smakowe jak najbardziej do mnie przemawiają więc od czasu do czasu serwuję sobie taką bombę witaminową. Do moich ulubionych należy Super Blue (jagody, jarmuż, burak, szpinak, jabłko, truskawki i pomarańcza) i Super Orange (mango, seler, jabłko, cytryna, pomarańcz, marakuja i marchew). Więcej możecie przeczytać na stronie Savse.
CHIPSY Z JARMUŻU
Uwielbiam chipsy z jarmużu! Za to, że są pyszne, ale również za to, że przygotowuje się je w okamgnieniu. Jarmuż skrapiamy oliwą, posypujemy chilli w proszku, solą, pieprzem oraz skórką z cytryny. Dokładnie mieszamy i układamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Chipsy pieczemy w piekarniku przez ok. 5 min w temp. 150 stopni. Zajrzyjcie do nich od czasu do czasu, tak aby się nie przypaliły.
POPCIECIORKA
Mam dwa ulubione przepisy na chrupki z ciecierzycy. Pierwszy pochodzi od Marty z bloga veganama.pl, a drugi od Darii z Bezgrzesznej Rozpusty. Oba przepisy polecają się szczególnie na długie seanse filmowe. Genialna alternatywa dla popcornu.
Na czarną godzinę w szafce w pracy trzymam zawsze gorzką czekoladę, migdały i chipsy kokosowe.
Jakie zdrowe przekąski serwujecie u siebie w domu?
Do następnego!